Symposium certificering rashondenfokker


Certificeren van de rashondenfokker, een kwestie van overleven

Symposium op 9 november 2013

Het wordt tijd dat serieuze fokkers van rashonden de kans krijgen kenbaar te maken dat de rashondenfokkerij nuances kent. De boodschap van actiegroepen, en van de media die hen kritiekloos napraten, ‘rashond = ramphond’, is een karikatuur.
Zelfs het goedbedoelde motto van de Raad van Beheer, ‘Op weg naar een gezonde rashond’, blameert de bona fide fokkers in zekere zin. Want gezonde rashonden, die ZIJN er al, daar maken deze fokkers zich namelijk altijd al sterk voor.
Toegewijde rashondenfokkers verdienen publieke erkenning voor hun vakmanschap. En ze verdienen bescherming om door te gaan waarmee ze bezig zijn. Dat is het aloude ambacht van weloverwogen maken van combinaties die een zo groot mogelijke kans hebben geestelijk en lichamelijk gezonde pups op de wereld te zetten. In plaats van te worden gekleineerd en op een lijn gesteld met de broodfokkerij, verdienen de kynologische fokkers support en profilering.

Afgeblazen en weer opgepakt
Certificatie, met een daaraan gekoppelde infrastructuur, is het middel waarmee de kwaliteitsfokker zich in de maatschappij kan onderscheiden en zich tevens kan beschermen.
De Raad van Beheer is een tijd serieus aan de gang geweest met certificeren, met veel steun vanuit de leden. Het traject is echter, kort voor het in de praktijk zou gaan, afgeblazen.
Dat echec mag toch niet betekenen dat het dan niet van certificeren gaat komen, hebben twee destijds bij de ontwikkeling betrokkenen gedacht. Anne-Greet Bonefaas, met steun van echtgenoot Frenk Bonefaas, is daarom op eigen initiatief verder gegaan met het uitwerken van het concept en het bij elkaar brengen van partijen die tot verwezenlijking kunnen bijdragen.
Inmiddels is de afronding in zicht en certificeren gaat in januari 2014 van start.
Certificeren is een zaak van levensbelang voor fokkers die in dit de rashond-vijandige tijdsgewricht hun liefhebberij – het moderne ‘passie’ is wellicht een passender term – willen blijven beoefenen.

Jubileum
Kunogonda, vereniging van vrouwelijke kynologen, en als bijzondere vereniging lid van de Raad van Beheer, bestaat in 2013 vijftig jaar.
Kunogonda gaat deze verjaardag weer vieren met het organiseren van een symposium. Eerder organiseerde Kunogonda een symposium over HD-onderzoek en over besturen in de kynologie.
Kunogonda staat pal achter het plan voor certificeren van bona fide fokkers die zich conformeren aan het ‘state of the art’ fokbeleid van de Raad van Beheer en de rasvereniging.
Met het symposium, als geschenk van de jarige aan de kynologie, wil Kunogonda daar brede bekendheid aan geven.

Symposium
Naar verwacht zal het concrete programma in mei bekend zijn. Dan zal ook de aanmelding worden opengesteld. Wie zich aangesproken voelt doet er goed aan nu alvast zaterdag 9 november 2013 in de agenda vrij te houden, de locatie is partycentrum Schimmel in Woudenberg.
Alle ins en outs van certificeren zullen worden uiteengezet en doorgenomen, met aandacht voor de voordelen voor de fokker, en voor wat van hem wordt gevraagd om voor certificeren in aanmerking te komen.
Inschrijven zal openstaan voor iedere kynoloog die belangstelling heeft: fokkers uiteraard, maar ook verenigingsbestuurders of wie dat misschien nog worden gaat. Er is een limiet aan de ruimte dus wie het eerst komt het eerst maalt. Maar wie weet kan bij overtekening nog een tweede sessie volgen, dat is eerder namelijk ook zo gedaan.
Voor het symposium wordt een website ingericht: www.kunogonda.nl. Wie interesse heeft doet er goed aan die in de gaten te houden.

Voor meer informatie: symposium@kunogonda.nl