Verslag Tweede workshop Praktijk Speuren


Tien Stabijhounen en twee Wetterhounen deden op 28 april 2013 met hun baas (handler) mee aan de Workshop Praktijk Speuren van Henk en Brenda Bouman. Voor de inhoudelijke details van zo'n workshop kun je het verslag van de eerste bijeenkomst in maart lezen.
Het werd een geslaagde dag. De ontvangst (met goody bag), de lunch, de instructie en het oefenterrein in de bossen bij Leusden, alles klopte. Ook het weer deed mee.

Dat alle honden kunnen speuren, en het nog leuk vinden ook, bleek 's middags wel in de praktijk. Henk en Brenda namen beiden een groep voor hun rekening. Brenda werd ondersteunt door Natasja die ook enkele actiefoto's van onze groep maakte. De 'vermiste' persoon (Natasja) werd steeds weer teruggevonden.
Voor de deelnemers die ook andere disciplines met hun hond beoefenen, was het soms even wennen. Praten tegen je hond, een commando, naar hem/haar kijken als-ie steun zoekt of een vastlopende lijn of trekken aan de lijn; het kan je hond uit zijn concentratie halen.

Voor de handler was het een hele kunst om - ca. 3 meter achter de hond met een op spanning staande lijn - te 'lezen' of zijn Stabijhoun of Wetterhoun nog wel op het (goede) spoor zat. Elke hond heeft zo zijn eigen, vaak zeer kleine, signalen om aan te geven of dat wel of niet zo is.
Deze dag ging het nog om verse sporen. Deelnemers die meer willen, kunnen zich verder bekwamen met langere en oudere sporen en onder steeds moeilijker wordende omstandigheden.
Zelf kun je natuurlijk ook zulke zoekspelletjes blijven doen met je hond. Een aanrader.

Arina en Harrie Jansema