Voortgang onderzoek PDA bij de Stabijhoun


Veel mensen hebben de afgelopen maanden meegewerkt aan het PDA onderzoek, bedankt daarvoor! Er is geluisterd naar de hartjes van zo’n 250 honden en van 100 honden is bloed afgenomen. In totaal hebben we nu van 22 Stabijhounen met een PDA het DNA verzameld. Voor het onderzoek zijn er minimaal 24 nodig dus nog maar enkele honden te gaan!

Ook zijn we druk met een analyse van het stamboek van de Stabijhoun. We vergelijken bijvoorbeeld inteelt(toename), het percentage honden dat een nest krijgt en aantal voorouders van de populatie tussen de stabij en andere rassen. Ook kijken we naar verschillen in stambomen tussen gezonde en zieke honden. Hebben de zieke honden bijvoorbeeld een gemeenschappelijke voorouder? Dit deel van het onderzoek is in de afrondende fase.

Wat gaan we de komende maanden doen?
In het onderzoek vergelijken we het DNA van zieke honden met het DNA van gezonde honden in een GWAS (Genome Wide Association Study). Hopelijk vinden we dan regio’s in het DNA die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een PDA, zodat we meer inzicht kunnen verkrijgen in hoe PDA vererft en voorkomen kan worden.

Ook voeren we we pathologisch onderzoek uit op enkele overleden pups. Zo kunnen we vaststellen of PDA bij de stabijhoun er hetzelfde uit ziet als PDA bij andere hondenrassen, of dat het misschien wel meer lijkt op de vorm van PDA die bij de mens voorkomt. Het is hiervoor van belang dat overleden pups bij ons komen voor sectie, in het bijzonder als er een vermoeden is van PDA, maar ook wanneer geen doodsoorzaak bekend is.

Wanneer kan ik uitslagen verwachten?
De resultaten van het onderzoek (zowel het DNA onderzoek als de stamboekanalyse) zullen aan het einde van het kalenderjaar gepresenteerd worden. Wat u niet moet verwachten zijn uitslagen van individuele honden. Wat u wel kunt verwachten is uitleg over hoe PDA vererft bij de stabij, wat er eigenlijk mis gaat in de ontwikkeling. Ook zullen we proberen de rasverenigingen te adviseren hoe met dit probleem om te gaan, zodat we het aantal zieke honden tot een minimum kunnen beperken en hopelijk PDA uit kunnen bannen bij de Friese stabij.

Hoe kan ik bijdragen aan het onderzoek?
U kan uw steentje bijdragen op verschillende manieren;

  1. Indien u een PDA-positieve hond heeft, of een hond die verdacht wordt van een PDA, neem dan a.u.b. contact op met de onderzoekers.
  2. Indien u pups heeft die zijn gestorven zonder duidelijk aanwijsbare reden of door benauwdheidsklachten kunt u gratis (i.p.v. 250 euro) sectie laten verrichten bij de afdeling pathologie in Utrecht. Ook hiervoor kunt u het beste contact opnemen met de onderzoekers zodat zij de aanvraag bij de patholoog kunnen indienen en het vervoer geregeld kan worden.

Voor meer informatie of om mee te werken kunt u contact opnemen op de volgende manieren:
Uw hulp en bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

Alleen met de hulp van alle Stabijliefhebbers kunnen we deze nare aandoening proberen uit te roeien.

Meer informatie over PDA kunt u hier lezen