Verslag Spaniel Working Test Laren 31 augustus 201


Zaterdag 31 augustus was het weer zover, de jaarlijkse Spaniel Working test in Laren Gld. De organisatie was in handen van de WSSC Werkgroep Oost. Dus om 5.15 uur in de auto om op tijd aanwezig te zijn. Dit jaar waren er maar liefst 11 Welsh Springer Spaniels, 3 Ierse Waterspaniels, 4 Cocker Spaniels, 16 Engelse Springers en 1 Wetterhoun. Hopenlijk volgend jaar meer tegenstand in mijn klasse.

Onder perfecte omstandigheden konden we de 5 proeven uitwerken. Rond een uur of 3 waren de meeste combinaties klaar maar was het wachten op een 8-tal honden die de proef "voorjagen zware dekking" nog moesten doen. Tijd voor de rest om lekker bij te praten en wat te nuttigen. Om 17 uur volgde de prijsuitreiking met het verwachte resultaat voor ons. Een Cocker van Ruud Dokter werd overall winnaar met maar liefst 109 van de 120 punten. Onderstaand een korte omschrijving van de 5 proeven:
 

A) "Appel"           
De honden moesten aangelijnd en los een parcours afleggen met als verleiding een konijn die net boven de grond aan een boom hing en die 2 x gepasseerd moest worden.  
Daarna de hond plaats laten houden vlak achter het konijn, voorroepen en op het moment dat hij vlak bij je was werd er naast hem een dummy geworpen.        
Konijn en dummy moesten genegeerd worden en de dummy mocht nadat de hond naast was gaan zitten opgehaald worden.

Deze proef zeer goed afgelegd. 

B) "Voorjagen lichte dekking met apport"
De hond moest ca 10 min worden voorgejaagd in een bosachtig gebied met bramen en kreupelhout. Na enige tijd werd er geschoten en een dummy geworpen. Staedyness was hierbij belangrijk (bij Frieske wel op het schot maar niet toen de dummy viel).
Dummy werd wel binnengebracht.
Daarna nog een aantal minuten verder voorjagen. 
 

C) "3-voudig verloren apport van dummy, duif en kraai"
Hierbij stond je achter een dijkje. De hond werd vanuit deze positie gestuurd en pas nadat het eerste apport (meestal de dummy) was binnengebracht mocht je op de dijk gaan staan om de hond te helpen dmv dirigeren.
De kraai werd wel gepakt maar slechts half gebracht door Frieske, en daarna kreeg ik haar niet meer tot apporteren hiervan.
De duif werd middels een mooie dirigeer oefening vlot binnen gebracht.
Was toch zeer tevreden over deze oefening die mooi bedacht was. 

D) "Dubbel waterapport"
We stonden op een eiland die dmv een brug met het vastenland was verbonden.
Er werd geschoten en een eend geworpen. Deze werd snel opgehaald, alleen in plaats van terug te zwemmen klom Frieske aan de overkant aan de wal en kwam via de brug terug.
De 2e eend was een verloren zoek van een eend die in het riet lag. Hiervoor was veel doorzettingsvermogen nodig maar ook deze kwam, wat slordig, binnen. 

E) "Voorjagen dichte dekking met 2 apporten"
Tja dan de zware dekking het onderdeel waar wij altijd heel veel punten verspelen omdat Frieske wel goed jaagd voor een Wetter maar niet zoals een Cocker of een Springer. Ook haar staedyness was nu niet wat het wezen moest maar de dummy's kwamen wel binnen. Tijdens deze oefening had ik echt de indruk dat ze op zoek was naar wild en niet de dummy. Het wild was afgekeurd door de Engelse keurmeester omdat het nog bevroren was.

Philip Modijefski