Kennismaken met jacht in Nijverdal


Op zondagochtend 25 augustus stroom het terrein bij Klaas Zonnebeld langzaam vol met auto’s. Zo’n 9 Stabijs en 2 Wetters komen proeven (en vooral ruiken) aan de jachttraining. Het begint wat regenachtig dus we drinken koffie met elkaar in een schuur die Klaas geheel in stijl met strobalen langs de wanden heeft ingericht. Om een uur of half elf is het droog en trek de lucht open, we kunnen beginnen! (Niet dat jagen alleen gebeurt wanneer het droog is hoor, maar een welkomstwoord van Hanneke en Anjolien in de regen is ook zo wat).
Hanneke vertelt even kort wat praktische dingen over het verloop van de dag, waarna Anjolien het overneemt. De trainers van vandaag worden voorgesteld. Dit zijn, naast Anjolien, Brigitte en Marianne. Beiden ervaren in het trainen en jagen met Stabijen en Wetters.

We worden in 3 groepen gedeeld, er zijn vandaag 4 pups dus die zitten bij elkaar in 1 groep. De overige honden zijn 1 à 2 jaar oud, die worden in twee groepen verdeeld. Ikzelf mocht met Boris (Boris Kaj van Mildershoof) mee in de puppengroep met Anjolien. Boris is nu 4 maanden oud en ik wil graag weten of hij aanleg en interesse heeft voor de jacht, dat gaan we vandaag uitvinden.

We beginnen met uitleg van Anjolien over het jagen met een Stabij. De bedoeling is om tijdens de jacht met zo weinig mogelijk woorden en gebaren te communiceren met je hond. Je verstoort immers het wild als je luid roepend en schreeuwend over het jachtveld loopt. De eerste oefening is dan ook het ‘rennen en roepen’ uit de puppycursus. Maar dan zonder roepen. Dus hoe krijg je je hond bij je zonder zijn naam te roepen. Een leuke uitdaging.

Om de interesse van Boris te houden terwijl Anjolien hem vasthoudt ren ik hard weg. Hierdoor blijft hij mij in de gaten houden en komt als een speer naar me toen op het moment dat Anjolien hem loslaat. Gelukkig! En natuurlijk twee brokken klaar om hem te belonen voor het komen en rustig aan te kunnen lijnen. We trainen overigens allemaal met een halsband om. Jachtlijnen zijn alleen voor op het veld, als je een getrainde hond hebt en snel je lijn weg moet kunnen stoppen. In de training gebruik je altijd een halsband zodat je de hond nooit onnodig corrigeert met een sliplijn die afknelt.

In de volgende oefening gaat het erom dat je hond leert reageren op de jachtfluit. Dit moet je uiteraard thuis aanleren door te fluiten en direct daarna zijn eten te geven, de voerbak tussen je voeten op de grond. Hierdoor conditioneer je je hond dat de fluit betekent eten bij jou als baas. Weer het ‘rennen, roepen’, dit keer eigenlijk ‘rennen, fluiten’. De hondjes komen ook deze keer weer allemaal netjes bij hun baasje. En nu meelopen aan de lijn. Hoe loop je met je hond? Start je met lopen en sleur je je hond mee? Of loop je  samen met je hond. Dus eerst aandacht vragen en dan pas samen gaan lopen. Ook hier valt weer veel te leren, juist in de details hoe je omgaat met je hond.

Na een lekker lunchpauze met veel zon en hondenpraat met elkaar gaan we aan de slag met het ‘echte werk’. In de middag gaan we ook kijken of de honden een dummy of zelfs wild willen vasthouden. Iedere groep natuurlijk op het niveau waar de honden zijn. Bij de pups beginnen we met een oefening uit de A-proef (ja we beginnen graag op het hoogste niveau). In de A-proef moet je je hond op grootste afstand kunnen dirigeren naar aangeschoten wild. Als je je pup al leert wat links en rechts is heb je daar later profijt van. Dus het hondje midden voor je zetten, je handen voor je borst en aandacht vragen. Met je linkerhand wijs je langzaamaan naar buiten naar de voerbak die links van het hondje staat. Zichtbaar voor de hond gooit Anjolien daar een stukje worst in en de hond loopt naar links. Okay, de hond snapt het. Hij volgt je hand en gaat naar links. Overigens kies je altijd voor je eigen links en rechts. De hond heeft geen idee, dus we houden het makkelijk voor onszelf.

Daarna gaan we aan de slag met het apporteren. Met de pups beginnen we met een verfroller, licht qua gewicht en een beetje harig zoals een konijn. Ideaal om mee te beginnen. Eigenlijk lopen alle hondjes er wel mee weg. Sommige pups zijn in de leeftijd van het wisselen van het gebit en hebben daardoor minder interesse. Gewoon een kwestie van tijd volgens Anjolien. Na de verfroller kijken we of ze interesse hebben in wild, de pups vinden het allemaal erg spannend!

Na aanwijzingen van Anjolien mochten we eerst zelf met het wild ‘spelen’ en het neerleggen voor de hond. Anjolien liep langs het wild en als de hond het oppakte gaf ze de riem aan het baasje over en mocht je het veld overlopen met de hond. Trots heb ik met Boris het veld over gelopen! Hij vond het konijn en de duif helemaal geweldig. Wat gaaf! Een jachthond in spé.

We sluiten met elkaar af, kletsen nog wat na in de zon en iedereen keert voldaan huiswaarts. Al met al kijken we met elkaar terug op een leuke en vooral leerzame dag op een schitterende locatie in Nijverdal.
Anjolien, Brigitte en Marianne, bedankt voor jullie lessen en het delen van jullie kennis!

Dorine en Boris