Verslag Fokkersberaad Wetterhoun 27 september


Om kwart voor acht opende de voorzitter van de Fokadviescommissie Wetterhoun het overleg en heette de aanwezigen van harte welkom. Van de volgende Wetterhoun-eigenaren zijn afmeldingen binnen gekomen: W. Schaap & B. Gilissen, F. van Eekelen, E. Spaans, P. Modyefski, T. van Schaik, R. & E. Kraay, A. de Jager, T. Barelds, C. Konings, R. Raadschelders, M. Vorwerk, K. van Gemert & S. Terwel, B. & H. de Groot, C. Hammann, M. Driessen, E. v.d. Helm, Walter en Els en Will.

Op de agenda stonden de volgende punten:

  • Bespreken Verenigings Fok Reglement voor de Wetterhoun (voorstel AV 23-11-2013)
  • Bespreken Gebruikersdocument behorende bij het VFR (voorstel AV 23-11-2013)
  • Uitleg over de voortgang van het Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen 2013-2028.
  • Evaluatie Wetterhoun enquête onder 1050 (ex)-eigenaren van een Wetterhoun dd. maart 2013 over de karaktereigenschappen i.v.m. eventueel wijzigen van de rasstandaard.

Het VFR voor de Wetterhoun wordt zonder opmerkingen overgenomen door de aanwezigen. Dit VFR wordt op de AV van 23 november a.s. voorgelegd aan de leden ter goedkeuring.

Het Gebruikersdocument wordt op enkele punten gewijzigd: bij Fokregels onder punt 1 wordt toegevoegd: over 4 generaties, bij punt 3A worden de woorden “verleende dek-adviezen” vervangen door “dekkingen” en vervallen de toevoegingen “positief en/of negatief”. Punt G (sanctiebepalingen) vervalt in zijn geheel. Wordt t.z.t. opgenomen in het aangepaste Huishoudelijk Reglement. Ook dit Gebruikersdocument wordt op de AV van 23 november aan de leden ter goedkeuring voorgelegd.

Op vraag van een aanwezige wordt door de voorzitter een update gegeven over de voortgang van het Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen. Na het teleurstellende gesprek bij de RvB in Amsterdam, waar in eerste instantie mondeling werd meegedeeld, dat het Plan werd afgewezen, werd later niets meer van de RvB vernomen. Ondanks verzoeken van onze kant kwam er geen schriftelijke bevestiging van het besluit, maar op 26 september is door de RvB wel gereageerd op de acties van de NVSW via de media en de politiek. Uiteraard zal hierop worden gereageerd door de NVSW om een opening te maken in de impasse en er zal getracht worden om tot een heroverweging van het besluit te komen. Wordt vervolgd. 

De voorzitter geeft hierna een korte presentatie over management van een (klein, kwetsbaar) ras door een rasvereniging t.o.v. de werkzaamheden van de RvB voor zo’n ras. Vooral het verzamelen van rasspecifieke informatie over gezondheid (anders dan de officiële röntgenfoto’s), fertiliteit en karakter maakt dat een rasvereniging zich positief onderscheidt t.o.v. een administratieve RvB.

Vanuit de zaal wordt gesteld, dat veel Nederlandse rassen dezelfde mening zijn toegedaan en dat er stemmen opgaan om de krachten te bundelen om hierin verandering aan te brengen.

Na een korte pauze, wordt de evaluatie van de enquête onder 1050 Wetterhouneigenaren over de karakter eigenschappen van de Wetterhoun door Jildou Wolfs-v.d.Woude gepresenteerd. Naast een powerpoint, die per vraag de resultaten in percentages toont, maakt een aanvullende verklaring voor de aanwezigen duidelijk, welke karaktereigenschappen van de Wetterhoun er uit springen en in welke mate zij worden gewaardeerd door de eigenaren.

UITKOMST ENQUETE KARAKTEREIGENSCHAPPEN WETTERHOUN
Naar aanleiding van discussies over het behoud van het karakter van de Wetterhoun werd eind 2012 een evaluatie gepresenteerd van karaktereigenschappen zoals door eigenaren gemeld tijdens inventarisaties, op de Fokkersdag-enquête en 6-jaars-enquête. Uit deze enquete bleek dat veel verschillende termen gebruikt worden om het karakter van de Wetterhoun te omschrijven. Termen, die soms op verschillende manieren geintepreteerd kunnen worden.

Om het karakter van de huidig Wetterhounpopulatie vast te stellen en om te bepalen of de omschrijving van het karakter, zoals vermeld in de rasstandaard moet worden aangepast, werden er begin 2013 1050 enquetes verstuurd naar Wetterhouneigenaren. Hierin werd van 11 karakter-/gedragseigenschappen gevraagd of de Wetterhoun in kwestie deze eigenschap wel of niet vertoont. De respons op deze enquete was 37% en de gemiddelde leefttijd 6 jaar.

  • Ruim 90% van de Wetterhounen is volgens de eigenaar aanhankelijk en dit wordt gezien als positief.
  • 91% van de honden is rustig en dit wordt door bijna alle eigenaren (98%) als positief gezien.
  • Eigenwijs is 92% van de Wetterhounen en dit wordt als een positieve eigenschap gezien door 86% van de eigenaren. “Eigenwijs” wordt door de ondervraagden beschouwd als Oost-Indisch doof, zelfstandig en een eigen wil.
  • Met gereserveerd wordt door de eigenaren vooral terughoudend (52%) en afstandelijk (23%) bedoeld. 55% van de eigenaren noemt zijn of haar hond gereserveerd en dit wordt door 70% gezien als positief.
  • 92% van de Wetterhounn is waaks en dit wordt door bijna alle eigenaren als positief ervaren.
  • 96% van de honden is vrij en ook 96% van de eigenaren vind dit positief. Onder vrij verstaat men: vrolijk, enthousiast, vrij naar anderen honden, vindt iedereen leuk en niet bang.
  • Als omschrijving voor de term gevoelig werd voornamelijk: gevoelig voor harde correcties aangegeven. Daarnaast ook: gevoelig voor stemmingen, geluid en misplaatste correcties. 83% van de honden wordt gezien als gevoelig en 65% van de eigenaren vindt dit een positieve eigenschap.
  • 97% wordt omschreven als sociaal en dit wordt door 98% gezien als een positieve eigenschap. De Wetterhoun is sociaal naar zowel andere mensen als naar andere honden.
  • Kindvriendelijk is de Wetterhoun zeker, maar liefst 95% van de honden vindt men kindvriendelijk.
  • Als laatste werd nog gevraagd naar de werkeigenschappen van de honden. 89% vertoont werkeigenschappen, waarmee de ondervraagden voornamelijk aangeven dat de hond sporen volgt, ongedierte vangt en achter wild aan gaat.
  • 75% van de Wetterhounen zwemt niet. Daarnaast wordt hij leergierig genoemd. 90% van de ondervraagden vindt het positief dat de hond werkeigenschappen toont.


In de rasstandaard komen de termen onafhankelijk, gereserveerd naar vreemden en waaks naar voren. Deze omschrijving is summier, maar in de uitgebreidere omschrijving zoals vermeld op de website worden ook de eigenschappen zacht, eenkenning, geduldig met kinderen, Oost-Indisch doof, niet aggressief, maar ook durft aan te vallen genoemd. Uit deze enquête komt naar voren dat de Wetterhoun ook gevoelig, vrij en sociaal is en dat de Wetterhoun (zelfstandige) werkeigenschappen heeft.

Naar aanleiding van deze evaluatie wordt een commissie samengesteld om te verkennen of een wijziging van de rasstandaard van de Wetterhoun gewenst is.

Om kwart voor tien sluit de voorzitter het overleg en wenst ieder een goede thuisreis.