ALV van 3 november gaat niet door


In een ingelaste vergadering op 7 augustus heeft het bestuur moeten besluiten de voorgenomen Algemene Ledenvergadering van 3 november a.s. te annuleren. Eén van de belangrijkste agendapunten betrof de aanpassing van de fokreglementen aan de nieuwe regels die daarvoor gelden vanuit de Raad van Beheer voor de Kynologie (RvB). Die regels, aangenomen in de Algemene Vergadering van de RvB in mei van dit jaar, blijken verstrekkende gevolgen te hebben voor de manier waarop in rasverenigingen de fokkerij moet worden gereguleerd. De voorbereidingstijd tot aan de ALV (de stukken zouden eind augustus al moeten worden aangeleverd bij het verenigingsblad) is daarvoor veel te kort gebleken.

De achtergrond van de nieuwe regels is de toegenomen maatschappelijke weerstand tegen het fokken van rashonden, onder meer naar aanleiding van publiciteit op televisie en in landelijke dagbladen. Om een dreigend algemeen verbod op de rashondenfokkerij te voorkomen, heeft de RvB besloten de regels rond gezondheid en erfelijke aandoeningen bij honden in de fokkerij aan te scherpen en streng te handhaven. Rasverenigingen moeten een verenigingsfokreglement opstellen dat mede wordt ondertekend door de RvB. Overtreding van dat reglement kan er toe leiden dat stambomen worden onthouden of ingetrokken.

De RvB heeft daarom een standaardreglement opgesteld, waar niets aan mag worden gewijzigd, alleen aan mag worden toegevoegd. Dat toevoegen heeft dan wel de beperking dat de RvB er (juridisch) verantwoordelijk voor moet kunnen en willen zijn. Zo kunnen alleen erfelijke aandoeningen als fokuitsluitend worden opgenomen als die op een betrouwbare manier kunnen worden vastgesteld (zoals Heupdysplasie). Dit reglement regelt vooral de voorwaarden waaraan honden moeten voldoen om in de fokkerij te mogen worden ingezet.

Voor de NVSW is een zorgvuldig fokbeleid al heel lang veel meer dan dat. In ons huidige fokreglement worden veel zaken geregeld die in het standaarddocument van de RvB geen plaats kunnen krijgen. Denk aan regels rond de huisvesting van nestjes, de socialisatie van pups, of de pupbemiddeling. Ook willen we de ruimte hebben om erfelijke aandoeningen tegen te gaan die weliswaar (nog) niet kunnen worden getest, maar waarvan wel door het onderzoeken van de genetische historie de waarschijnlijkheid kan worden vastgesteld. We werken dus aan een aanvullend reglement, waarin we als vereniging vastleggen waar fokkers zich aan moeten houden om binnen onze vereniging te kunnen fokken. Het handhaven daarvan zal – net als nu – binnen de vereniging worden gedaan.

Deze ontwikkelingen geven de NVSW een kans zich te profileren als een rasvereniging waar het fokken van gezonde honden altijd al hoge prioriteit heeft. We willen ook de fokkers binnen onze vereniging in staat stellen zich te onderscheiden als verantwoorde fokkers van gezonde rashonden. Tegelijkertijd is het ingewikkeld. Zoals vaak bij nieuwe regels moet er nog het nodige fijngeslepen worden. Dat er voor de Wetterhounen binnen de nieuwe structuur een fokreglement voor een situatie met open stamboek moet worden opgesteld maakt het er niet eenvoudiger op. Er wordt door FAC's, bestuur en anderen hard aan gewerkt, maar het zal nog even tijd kosten om alles goed uit te werken. Voor de goede orde: intussen blijven de huidige fokreglementen natuurlijk gewoon van kracht. We houden u op de hoogte!

Namens het bestuur,
Rick Diek, secretaris