Workshop behendigheid


Op 23 september gingen verschillende sportieve hondeneigenaren met hun Stabij of Wetterhoun op weg naar Bemmel om een “workshop behendigheid” bij te wonen.

Na ontvangst met een kop koffie werden we voorgesteld aan Marjo en Wiel Vogelaar. Zij zouden ons vandaag het een en ander bijbrengen over behendigheidstoestellen. Janette Haring legde de gehele dag vast op foto.
Het oefenterrein van hondenschool Lingewaard was lekker groot maar toch werd de groep in tweeën gedeeld, zodat er een betere begeleiding mogelijk was. Wiel deed de ene groep en Marjo begeleide de andere groep.

De eerste oefening was een soort warming up: de honden moesten over een op de grond liggende ladder stappen. Dat was wel even wennen. De volgende stap was twee rijen palen die om en om voorzien waren van gebogen geleiders. De honden konden hier eerst gewoon tussendoor lopen maar moesten later toch wat zigzaggend lopen om tussen de, nu wat dichter bij elkaar staande, palenrijen naar het einde van het paadje te lopen. Voor de honden was dit een makkie. Ze hadden het snel door.

Daarna kwamen de hoogtesprongen en de tunnel aan de beurt. Alles werd uit de kast gehaald om de honden door de tunnel te krijgen, en met succes. Ook het nemen van de hoogtesprongen was even wennen voor hond en baas. Hoe krijg je de hond er overheen zonder zelf in de weg te lopen? Gelukkig wist Wiel hier raad mee en werden we goed op weg geholpen.
Een volgende uitdaging was een combinatie van hoogtesprongen en de lange tunnel.
Hierbij gingen de honden los van de riem. Voor diverse honden was dat groot feest want met zoveel andere stabijs in de buurt en ook nog twee wetters is het heel leuk spelen. Dat de baas of het vrouwtje andere plannen hadden drong pas later door tot de hondenkoppies.
Maar uiteindelijk kwam alles weer netjes in het gareel en werd er heel behendig gedaan.

De tijd vloog voorbij en het was lunchtijd voor we er erg in hadden. Voor de honden was het tijd om even uit te rusten en zelf konden we ons tegoed doen aan soep, heerlijke broodjes en melk of jus d’orange. Ook was er nu tijd om gezellig even bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

Na de lunch gingen we verder met de moeilijkere oefeningen, zoals een tunnel die in een flauwe bocht lag en als laatste uitdaging de kattenloop. Dit is een toestel met een lange oploopplank, een lang recht stuk en een lange afloopplank. Echt breed is de plank niet dus de honden moesten er rustig overheen lopen en ook de raakvlakken aan het begin en het einde belopen. Dit ging prima. Als het moet kunnen stabijs en wetters goed geconcentreerd werken.

Als afsluiting mochten de honden een klein wedstrijdje doen tegen elkaar. Er werden twee rijen opgesteld met elk vier sprongen en een tunnel. Hier kwamen de echte snelle honden boven drijven, omgeacht of ze nu wel of niet alle hindernissen namen. Het plezier was er niet minder om.

Kortom, het was een succesvolle workshop waarbij veel geleerd is en wat hopelijk verschillende mensen aanzet om lekker met de hond aan de slag te gaan.

Marjo en Wiel, hartelijk dank voor jullie begeleiding. Het was de moeite waard.

Ewald Schattenberg en Jesse van ’t Vaertse Hoekske.