Spaniel Working Test Krimpen aan de IJssel


Zaterdag de 29e sept. was het weer zover. De jaarlijkse Spaniel Working Test in Krimpen aan de IJssel, onder auspicien van de W.S.S.C., voor de Welsh Springer Spaniel, de Cocker Spaniel, de Engelse Springer en natuurlijk de Wetterhoun en Ierse Waterspaniel, al deed deze laatste dit jaar niet mee.
Onder ideale weeromstandigheden werden de proeven gelopen en na afloop was er een gezellige BBQ. De proeven vonden plaats in het Loetbos, een bos met open stukken, veel water, zeer dichte bossages met veel bramen en vrij veel wild. De proeven voor de beginnende honden worden gedaan met dummy's en voor de gevorderde honden was er een afwisseling van de bekende 500 gr dummy, haasdummy precies op gewicht, konijn en duif.
Er waren 4 proeven voor de 20 deelnemende honden uitgezet waarvan ik een korte beschrijving zal geven.

A) VOORJAGEN IN ZWARE DEKKING
Hierbij moesten de honden elk een ander gebied doorzoeken, maar alle gebieden waren zeer dicht begroeid met bramen en ander zwaar, laag materiaal. De honden moesten in dit zeer zware gebied op zoek naar wild. Na een minuut of 8 werd er geschoten waarna het apport in het dichte gebied werd gegooid. De hond moest op schot zelfstandig gaan zitten en vervolgens het apport binnen brengen.
Bij mij was de duif op ca. 1,50 mtr hoogte in de struiken blijven hangen maar gelukkkig lukte het Frieske om hem toch te pakken en onder de zware bramen door binnen te brengen.

B) VOORJAGEN IN LICHTE DEKKING EN VERLOREN ZOEK.
Bij deze proef was de dekking inderdaad wat lichter. De honden moesten een gebied uitwerken terwijl de geleider op het pad meeliep. Na het uitwerken moest de hond in een ander gebied een verloren zoek doen. Er lagen 3 apporten, een dummy, een konijn en een duif.
Na een minuut of 2 kwam Frieske met de duif terug.

C) APPEL IN DE BREEDSTE ZIN VAN HET WOORD
De honden moesten eerst los of vast volgend een parcoursje afleggen op ruig terrein. Daarna 2 minuten "blijf" uit zicht, gevolgd door weer een stukje voorjagen waarbij een zogenaamd springkonijn werd losgelaten. Hier moesten de honden steady op zijn, iets wat bij mij niet helemaal goed ging. Na weer een stukje voorjagen werd er geschoten en een dummy over water gegooid. De hond mocht niet inspringen en pas na het commando het apport gaan ophalen.
Frieske nam op de terugweg de brug op een 50 tal meters waarna ze helaas niet direct doorkwam maar eerst ff iets voor zich zelf ging doen, zoals een echte Wetter betaamd.

D) VOORJAGEN, MARKEER EN WATERAPPORT
Dit was een zeer gevarieerde en langdurige proef. De hond moest eerst in een stukje bos voorjagen en daarna in dichte rietkragen. Eenmaal aangekomen in open gebied werd er geschoten en een markeerapport geworpen op 30 meter. Helaas sprong Frieske wel in maar bracht het apport prima binnen (konijn). Weer een stukje voorjagen en toen een markeer in water. De meeste honden hadden hier veel moeite mee maar gelukkig kwam ook deze binnen. Als laatste weer een groot stuk met rietkragen voorjagen en als laatste een schot waarop de hond moest gaan zitten.
Ook nu was de steadyness tijdens het voorjagen niet het beste punt maar wel voldoende. Deze proef duurde bijna een kwartier per hond.

Al met al dus een geslaagde dag en ik hoop echt dat er volgend jaar meer geleiders met hun Wetterhoun meedoen.
Keurmeesters hebben nu echt veel moeite met de beoordeling en vergelijken het voorjagen met dat van een Springer wat natuurlijk geen eerlijke vergelijking is.
Wil je ook een meemaken wat dit voor werk is, mail me gerust en train lekker mee.
philipmodijefsky@gmail.com

Philip Modijefsky