Verslag Trainingsdag Working Test


Op 14 oktober werd voor de 3e keer een trainingsdag gehouden, gericht op de Working Test. De opzet is om in kleine groepjes te trainen zodat iedereen er zoveel mogelijk uit kan halen. Daarom is het maximale aantal deelnemers gesteld op 12. Niet iedereen is op zo’n dag exact op de hoogte wat een Working Test is. Is dat erg? Persoonlijk heb ik er niet zoveel moeite mee. Natuurlijk is het mooi als leden met een heel duidelijk doel komen trainen. Binnen onze vereniging merk ik dat leden zich aanmelden voor zo’n dag, enthousiast worden en een aantal gaat zich er dan verder in verdiepen. Het is misschien een wat langere weg maar uiteindelijk komen zij er ook wel.

klik op de foto voor een fotoreportage

Op 14 oktober zijn we van start gegaan met 11 combinaties en 5 trainers. Zelfs vanuit Duitsland was er belangstelling voor deze dag. We hadden 2 groepen gemaakt, een beginners en een gevorderden groep. De gevorderden waren deelnemers die al het een en ander aan jachttraining gedaan hadden. Voor hen waren een aantal meervoudige apporteerproefjes op papier gezet. Na elk proefje volgde een evaluatie. Daar kwamen soms verassende zaken naar voren. Een voorjager die uit gewoonte iets zei waardoor haar hond de dummy liet vallen. Een voorjager die niet helemaal goed naar het verhaal vooraf had geluisterd en afging op wat deze voorjager gezien had.
Voor de beginners waren er een aantal oefeningen waarbij steadyness, vooruitsturen, komen en volgen op oneffen terrein aan de orde kwamen. Waar laat je je hond als je door de maïs moet volgen en je hond kan niet naast je lopen? Hoe leer je de hond dat aan?

De weergoden waren ons behoorlijk gunstig gezind. Afgezien van een beetje regen, bleef het de gehele dag droog. De reacties aan het eind van de dag waren overwegend positief. Ook enkele kritische reacties, waar we even zo blij mee zijn. Het maakt het voor ons mogelijk om ons trainingsprogramma nog beter af te stellen op de wensen van de leden. Uiteraard zonder ons doel uit het oog te verliezen.

Hanneke Dijkman