Verslag van het Wetterhounberaad op 3 november 201


Nadat op 19 maart jl. het Fokbeleid Wetterhounen werd goedgekeurd door de ALV, is op 3 november een volgende stap gezet in de uitvoering van de plannen om de Wetterhoun te behouden.
Op dit Wetterberaad hebben de aanwezigen zich gebogen over de vraag: Wat is het karakter van de Wetterhoun en welke elementen daarvan zullen in de toekomst een belangrijke rol moeten spelen bij de selectie van honden/rassen, die kunnen worden gebruikt bij het Outcross-beleid?

Elly v.d. Helm gaf een presentatie over de inventarisatie van karakteromschrijvingen van 327 honden: aan de eigenaren is gevraagd het karakter van hun hond te omschrijven: op de leeftijd van een jaar (Fokkersdag-enquête), bij de inventarisatie en bij de enquête, die op 6-jarige leeftijd van de hond wordt verstuurd. Uit deze gegevens blijken de karakteromschrijving: Aanhankelijk, Rustig, Eigenzinnig, Gereserveerd t.o.v. vreemden en Waaks het meest vaak te zijn genoemd. Gedragstherapeut, keurmeester en Wetterhouneigenaar Jan Andringa schetst hierna de verschillen en overeenkomsten tussen gedrag en karakter.

Na de korte pauze wordt dieper ingegaan op de vragen:

  1. Wordt het karakter van de Wetterhoun in de rasstandaard goed omschreven?
    NB: in de huidige rasstandaard wordt het karakter omschreven als:
    Rustige hond met eigenzinnig karakter, gereserveerd naar vreemden, ook ideale erfhond.
    In de rasstandaard van 1944 (erkenning van het ras door RvB) staat: hond, die durft aan te vallen en te bijten, meer grimmig dan de Stabijhoun, zeer geschikt als erfhond.
  2. Moet de rasstandaard worden aangepast?
  3. Is het mogelijk om Wetterhounen te fokken met allemaal dezelfde eigenschappen?

Tijdens de aantrekkelijke, open discussie vallen de woorden: bandbreedte, subjectief beoordelen van een karakter-eigenschap, invloed van mens en milieu op gedrag van de hond, interpretatie van gedrag.
Na de discussie wordt de suggestie van een van de aanwezigen overgenomen om alle Wetterhouneigenaren via een mailing te benaderen om enkele specifieke vragen over het karakter/gedrag van hun hond te beantwoorden. De rasstandaard zal moeten worden aangepast qua vorm (eis van RvB aan alle rasverenigingen), maar of de tekst zal moeten veranderen is mede afhankelijk van de uitkomst van deze mailing. Het fokken van een “standaard” Wetterhoun wordt niet als wenselijk gezien.

Na enkele mededelingen van huishoudelijke aard, sluit de voorzitter rond 3 uur het overleg met de toezegging, dat het volgende Wetterberaad in januari of februari zal plaatsvinden als alle gegevens van de mailing zijn ontvangen en verwerkt.