Korte impressie ALV 23 juni 2012


Op zaterdag 23 juni is de ALV gehouden in Putten. Het was een plezierige, korte vergadering. Na een aantal vragen en opmerkingen over de notulen van de vorige vergaderingen werden die vastgesteld. Ook alle jaarverslagen en de financiële stukken werden goedgekeurd.

Er waren drie voorstellen ingediend door leden. De eerste, over het al dan niet actief mogen zijn in een bestuur of commissie van de NVSW als iemand ook lid is van een andere rasvereniging werd teruggetrokken voor nader overleg. De andere twee voorstellen, over stemmen bij volmacht en over het mogelijk terugvragen van een financiële bijdrage werden door de leden afgewezen.

Vervolgens werden Karin Douma en Miranda Hopman-vd Berg in het zonnetje gezet omdat ze na jaren actief geweest te zijn in de FAC’s, daarmee gestopt waren. Ze werden tot Lid van Verdienste benoemd, en kregen het bijbehorend cadeau en een bos bloemen. Toen waren de kampioenen aan de beurt, Alle honden die in 2011 een kampioenschap behaalden kregen een rozet en rozen voor de baas. Ook de enige Wetterhoun die een KNJV A-diploma heeft gehaald werd geëerd.

De gehuldigde kampioenen van 2011

Hieronder het welkomstwoord van voorzitter Chris Hofkamp:

Lieve mensen,

Welkom op de Algemene Leden Vergadering van de NVSW.
Een speciaal welkom natuurlijk voor de aanwezige ereleden, fijn dat u er vandaag weer bij bent.
Helaas zijn er het afgelopen jaar een aantal van onze leden overleden, ik vraag u te gaan staan om hen een ogenblik te gedenken.

Er is veel gebeurd in het afgelopen jaar.
Natuurlijk de discussie over het toekomstig fokbeleid van de Wetterhoun en de Buitengewone Algemene leden vergadering daar over, daarnaast zijn er een aantal andere zaken die spelen .....

  • Het onderzoek naar de “draaiziekte” bij de stabijpups, dat wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht.
  • Onderzoek naar hartproblemen bij de Stabij, waarvoor ook een onderzoeksvraag gemaakt wordt in samenwerking met de cardiologen en populatiegenetici van de Universiteit van Utrecht.
  • Een zeer succesvolle jubileumclubmatch, ondanks het slechte weer zijn veel mensen tot het laatst toe gebleven in het Friese Harich en hebben we een lovende beoordeling gekregen van de RvB.
  • De JWC die nieuwe werkvormen voor onze leden introduceert, zoals het geslaagde zweetwerkweekend en de OWT trainingsdagen, naast het oefenen voor de KNJV-proeven. Ook komt er weer een behendigheidsworkshop en een interessante lezing
  • en dan de vele “gewone” zaken zoals de Kampioenschapsclubmatch, beide fokkersdagen, de dekaanvragen, de nestinventarisaties, de presentatie van onze rassen in de mooie groene tent op tal van manifestaties
  • de eerste Internationale Stabijhoun Meeting, met al onze buitenlandse zusterverenigingen, waarbij ook vervolgafspraken zijn gemaakt
  • Veel contacten met de RvB, Rasverenigingen van de andere Nederlandse Hondenrassen, keurmeesters, dierenartsen, universiteiten ..... Enz een eindeloze rij

Nieuw is natuurlijk de fokkerscursus, nu 2 keer uitgevoerd met in totaal 30 fokkers en/of potentiële fokkers ( reu-eigenaren). Er hebben 21 Stabijhoun eigenaren meegedaan en 9 trotse bezitters van een Wetterhoun. Naast de inleiders uit onze eigen geledingen is medewerking verleend door 2 dierenartsen en een fokker van een heel ander ras. Vanuit andere rasverenigingen is al veel belangstelling getoond en is ook gevraagd of hun leden onze cursus mee mogen doen.

Ook nieuw is de redactie, die met veel voortvarendheid de productie van het clubblad ter hand heeft genomen, en zowel de inhoud als de buitenkant aan het verfrissen is of al opgefrist heeft.
Net zoals dat met de website is gebeurd.

Kortom eerlijk gezegd had ik een jaar geleden geen flauw benul van de gigantische hoeveelheid werk die verzet wordt binnen de NVSW. Duidelijk is dat iedereen trots is op onze twee Nederlandse hondenrassen en zich tot het uiterste inzet om de kwaliteit van deze rassen te waarborgen, zoals ons is opgedragen in onze statuten.
Daarbij komt dat, hoewel we een oude vereniging zijn, er niet erg veel is vastgelegd in het verleden. Dat is voor het bestuur en bijvoorbeeld de Stabij FAC, die bijna geheel uit nieuwe mensen bestaan, niet eenvoudig.
Onnodig te zeggen, dat we allemaal ons best doen om de NVSW een top-vereniging te houden die goed zorgt voor de Wetterhoun en de Stabijhoun als ras en waar het ook leuk is om lid van te zijn en mee te doen met de activiteiten.
We realiseren ons best, dat het beter kan, het kan altijd beter. Dit is de reden waarom we ook als bestuur zelf ons functioneren onder de loep hebben genomen. We hebben een aantal onderlinge werkafspraken verbeterd, sommige punten waren niet goed in het HR geregeld, dat komt in de ALV van het najaar aan de orde.

Er was een punt, waar in het verleden geen afspraken over waren gemaakt en waar we ook vanuit de leden vragen en opmerkingen gekregen hebben, nl hoe zit het met het stemmen van bestuursleden in de ALV.
Als eerste daarover, bestuursleden zijn gewoon leden met dezelfde democratische rechten als alle leden. Zij hebben dus gewoon stemrecht in de ALV.
Het is voorgekomen, dat bestuursleden tegen het voorstel van het bestuur stemden. Daar waren geen afspraken over en dat gaf wrevel.
Bij het besturen van een vereniging hoort een verantwoordelijkheid die we met elkaar dragen. Daarom is het ook logisch dat het bestuur “met één mond spreekt”. Dat geldt niet alleen voor contacten naar buiten toe of met leden, maar ook in ons stemgedrag.
Alleen in die gevallen, waarbij een soort van “gewetensbezwaar”ontstaat, kan in de bestuursvergadering worden aangegeven dat men het er niet mee eens is en ook zal tegenstemmen. Dit hoort echt een uitzondering te zijn. In zo’n geval zal ik, als voorzitter dat ook melden in de ALV, zodat er geen onduidelijkheid over is.

Wat we de komende tijd gaan doen??
Nu, u hoeft niet bang te zijn dat we ons gaan vervelen …. Er wordt hard gewerkt aan de afronding van de nieuwe concepten voor de fokreglementen, die moeten aangepast worden aan het nieuwe Standaard Verenigings Fokreglement van de RvB, maar ook ons eigen fokbeleid en reglementen worden tegen het licht gehouden. Deze zullen op 3 november in een ALV aan u worden voorgelegd, tezamen met wijzigingen van het Huishoudelijk Reglement.
De concept-fokreglementen zullen we eerst nog toelichten en met u bespreken in een gezamenlijk fokkersberaad. Daarna kunnen de statuten weer up-to-date worden gemaakt.
Ook in het najaar krijgt u het rooster van aftreden van het bestuur en de diverse commissies. Er zijn twee jaar geleden 4 nieuwe bestuursleden aangetreden, we willen natuurlijk voorkomen dat het mogelijk zou zijn, dat het halve bestuur in een keer aftreedt.
Vorig jaar heeft u om een beleidsplan gevraagd, daar zijn we mee bezig en ook dat hopen we in het najaar klaar te hebben. Zodra de concepten door het bestuur zijn vastgesteld, zullen we die vast op de ledenpagina’s van de website publiceren.

Natuurlijk gaan we verder met het fokbeleid van de Wetterhoun. De WetterFAC zal het initiatief nemen tot een fokkersberaad over de vervolgstappen.
We zijn van plan een puppendag te organiseren, een leuke, maar ook informatieve dag waarop ook juist aspirant-kopers welkom zullen zijn. We gaan nauwer samenwerken met onze buitenlandse zusterverenigingen en willen daartoe ook KI mee gaan faciliteren, mits dit de opbouw van het ras in het betreffende land ten goede komt.
We hebben een roerig jaar achter de rug. Als ik mensen spreek die al heel lang lid zijn van de NVSW, hoor ik dat dat niet voor het eerst is in de geschiedenis van onze vereniging.

Wel nieuw natuurlijk is, dat een aantal van onze leden gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid die sinds een paar jaar bestaat, om een eigen rasvereniging op te richten.
Jammer, omdat naar mijn mening alle kennis en energie van alle liefhebbers van de Wetterhoun en de Stabijhoun er gezamenlijk op gericht zou moeten zijn, om onze rassen sterk en gezond te behouden.
Jammer ook, omdat naar mijn mening verschillen van inzicht binnen de vereniging moeten worden uitgediscussieerd, met elkaar en niet over elkaar in allerlei media. Daaraan doet het bestuur van de NVSW niet mee.

Wat ons betreft mag dit er in ieder geval niet toe leiden, dat er door gedoe tussen mensen, twee populaties ontstaan. Daarvoor zijn de Friese rassen veel te kwetsbaar.
Wij zullen ons blijven inzetten, daar kunt u op rekenen.
Rest mij nog om de vele leden te bedanken, die samen met ons al die activiteiten mogelijk maken. Velen hebben daar een ruime dagtaak aan.

Voor hen graag uw applaus!