Orweja Working Test Almkerk


Het beloofde een mooie dag te worden toen ik om kwart voor zeven met mijn Wetterhoun Frieske de deur uit ging om deel te nemen aan deze OWT. Deze wedstrijd was georganiseerd door de Nederlander Vereniging (Duitse Staande) Langhaar en opengesteld voor alle staande honden en Spaniels.

Een OWT wordt gehouden in 3 klassen en bestaat uit 5 proeven met allen een meervoudig apport. Totaal namen er dit jaar 38 honden deel, een behoorlijke daling t.o.v. vorig jaar toen er nog 54 honden waren. In de Novice, waar ik in uit kom, wordt er bij alle dummy's geschoten en gewerkt met geworpen apporten en apporten die voor de hond niet zichtbaar liggen. Ook zijn er een aantal water apporten, zowel over als uit water. Een walk-up is een onderdeel dat ook altijd terugkomt.

Net als bij de KNJV proeven wordt je in groepen ingedeeld die vervolgens via een vastgesteld schema de proeven aflopen. Bij deze OWT echter bleven de groepen echt bij elkaar en was de sfeer net als vorig jaar uitstekend. Helaas was ik de enige vertegenwoordiger van onze Friese rassen. Hanneke was zonder hond aanwezig om ervaring op te doen voor als onze vereniging in de toekomst ook een dergelijk evenement wil organiseren.

Over het werken van Frieske was ik niet tevreden en niet ontevreden. Met veel te weinig trainingsarbeid in de laatste maanden mocht ik geen beter resultaat verwachten. Gelukkig had ik het inspringen wel veel beter onder controle dan vorig jaar en ging de walk-up ook prima. Al met al een mooie dag waarbij ca 10 verschilllende rassen om de dagzege streden en ik weer veel geleerd heb.

Volgend jaar wordt deze wedstrijd de laatste zaterdag van mei of de eerste van juni gehouden en hoop ik op meer deelname van onze rassen.

Philip Modijefsky

Klik hier voor een beschrijving van de proeven van deze wedstrijddag