Verslag Heino beginners



Klik op de foto hierboven om een fotoverslag te bekijken van de jachttraining voor beginners te Heino op 31 maart en 1 april. Foto's: Janette Haring


Klik op de foto hierboven om een fotoverslag van zaterdag te bekijken. Foto's: Hanneke Dijkman

Op zaterdag 31 maart gingen we met onze Stabij (Horus) naar de jacht en werktraining van de NVSW in Heino. We waren al weer een paar maanden geleden gestopt met de EG2-cursus bij onze lokale hondenvereniging omdat de baas een gewrichtsontsteking had gekregen en het was dus al weer een poosje geleden dat onze Horus met een aantal andere honden op het veld had gezeten. Alleen dat was dus al spannend.

We werden vanaf 9:30 met koffie en paaseitjes ontvangen door Hanneke Dijkman en Brigitte Elsman. Het weer zat niet tegen; het was droog en in de vlagen was de wind best fris maar tussendoor stonden we heerlijk in de zon. Er waren in totaal 8 honden aanwezig met een mooie verdeling van 4 Stabijs en 4 Wetterhounen, allen in de leeftijd van pup tot plm. 2,5 jaar. Het was dus niet te druk en ook niet te rustig. Alle ingrediënten voor een leuke dag, die het ook inderdaad werd.

Om ongeveer 10:15 begon het echt. In 2 groepen werden eerst de meest elementaire gehoorzaamheidsoefeningen doorlopen als aandacht vragen, zitten en volgen. Dat bleek soms al best lastig met allemaal andere honden er omheen! Na deze oefeningen allemaal uitgevoerd en besproken te hebben werd de lunch genuttigd en werd uitgebreid gepraat over onze honden. Het was voor veel mensen een feest van herkenning om te ontdekken dat veel trekjes die hun Stabij of Wetterhoun had ook bij anderen niet onbekend waren en dat we allemaal even blij waren met onze hond.

Na de lunch werd er verder geoefend met o.a. het vooruit sturen met en zonder gesproken commando. Ook werd er nog een oefening gedaan met het echt zoeken naar met bont bekleedde dummy’s tussen de struiken. Deze vinden bleek nog een hele toer en voor sommigen was het terug brengen naar de baas toch wel zo ongeveer het moeilijkste onderdeel van de hele oefening. Tot slot van deze dag was er nog echt wild aanwezig om daadwerkelijk aan te ruiken. Hiervoor was een variëteit aan echt wild voor handen, waarmee de honden één voor één konden kennis maken en evt. vasthouden.
Zo was er: Duif, Eend, Gans, Konijn, Kauw … Voor veel honden was dit toch wel een heel nieuwe ervaring.

Om een uur of 4 werd de dag afgesloten en ging iedereen naar huis met een leuke en leerzame dag achter de rug. En zoals altijd bij dit soort dagen zaten wij ons in de auto weer af te vragen wie hier nou het meest van heeft opgestoken; de hond die achterin zat of wij als baasjes? Het antwoord is als het goed is: beiden!

In ieder geval, Hanneke en Brigitte hartelijk bedankt voor het begeleiden van deze dag!
Wij hebben het erg leuk gevonden en zijn nu als gevolg er van op zoek gegaan naar een jachttraining cursus tussen Amsterdam en Lelystad…

Karin & Jan Willem Hulsbos
en Horus