Verslag Zweetwerkweekend Terschelling


Het zweetwerkweekend voor Beginners 7 t/m 9 november, vakantiepark Tjermelan op Terschelling.
Op vrijdag komen de deelnemers aan, voor iedereen spannend. Ieder krijgt de sleutel van zijn huisje en kan uitpakken. Dan komt Anjolien langs met soep, brood, koffie en thee wat er wel in gaat na een lange reis. Er zijn 17 deelnemers en 14 honden, waarvan 13 Stabijs en 1 Wetterhoun. Dan start vrijdagavond het weekend met theorie over zweetwerk. Anjolien en Jos leggen uit wat zweetwerk is en waar je rekening mee moet houden, do’s and don'ts bij speuren. Zweetwerk is een bloedspoor van aangereden of aangeschoten wild dat is gevlucht. De hond wordt ingezet volgens bepaald ritueel op de aanschot- of aanrijdplaats, volgt het bloedspoor en vindt zo het dode of verwonde dier. Tijdens het weekend zetten wij zelf het bloedspoor uit dat de hond gaat volgen, waarna hij een beloning vindt.

Zweetwerk is voor elke hond geschikt, het is vooral hersenwerk, het gaat om het samenspel van hond en voorjager. De voorjager leert de hond lezen of hij op goede spoor zit en let op de omgeving en verwijspunten. Er volgt een voorstelrondje en spel om te laten zien wat de wijze van benaderen met een hond kan doen. Twee mensen gingen naar buiten en de andere twee kregen uitleg, er was een opdracht voor de hond (mensen die buiten stonden) de ene begeleider slaat/negatieve benadering als de opdracht niet goed wordt uitgevoerd en de andere stimuleert/positieve benadering als de hond goede richting op gaat. Na dit spel is duidelijk wat beter werkt. Voor het weekend wordt afgesproken dat woorden als nee en foei verboden zijn. Na de theorie wordt er gezellig nageklets met een drankje voor het slapen gaan.

De eerste dag
Zaterdag om 8.30 wordt iedereen verwacht aan een goed verzorgd ontbijt met streekproducten. Om 9.30 uur starten we met oefeningen op het naastgelegen weiland. De groep wordt in tweeën gedeeld en krijgt uitleg over het ritueel, pens spoor, oefenen van blijf/steadyness, gebruik van halsband en lange lijn, dan oefenen we in een kleinere groep met steadyness en een pensspoor. De ochtend vliegt om. Even lunchen en bijkomen. Dan gaan we in de middag verder met oefenen in de duinen tegenover het park. Uitzetten van eerste bloedspoor en dan loopt de ander het spoor met zijn hond die aan einde een lekker hapje vindt. De honden en voorjagers vinden het leuk, genieten. De begeleiders hebben hun handen vol om de groepjes te ondersteunen bij het uitzetten en lopen van de sporen. Ook voor de voorjagers is het hard werken, geen paadjes maar dwars door de duinen, omhoog, omlaag, door de struiken en soms is het glad, meerdere mensen hebben een slippertje gemaakt. Helaas heeft 1 iemand zich hierbij flink bezeerd.
Dan lekker ontspannen na een dag hard werken, enkele mensen hebben het eten gemaakt. Dan met zijn allen heerlijke pasta eten, rauwkostsalade en een drankje. De ervaringen van de dag worden uitgewisseld met elkaar, iedereen is enthousiast en heeft genoten van deze eerste dag.

Zondag
Op zondag starten met een stevig ontbijt om daarna verder te gaan met trainen in zweetwerk. We lopen een stukje naar een bos, duingebied waar in kleine groepjes de sporen worden uitgezet. Voor elke hond een ander spoor. Nu wordt het een stapje moeilijker gemaakt met een verleidingsspoor, haakse bocht in het spoor. Het blijkt wel dat wij beginners zijn, we hadden geen rekening gehouden met windrichting bij het uitzetten van spoor. Ook komen wij erachter hoe belangrijk het is om te onthouden hoe je spoor hebt uitgezet zodat je de voorjager kan ondersteunen als deze niet het goede spoor loopt. Als hond en voorjager het spoor goed hebben gevolgd, ligt aan einde van het spoor een reeënpootje voor de hond, de hondjes lopen vol trots met het pootje in hun bek terug naar de groep.

Het zonnetje schijnt, de omgeving is prachtig en we hebben allemaal hard gewerkt. Lopend terug naar het park waar iedereen kan inpakken. Dan hebben we een evaluatie en afsluiting waarbij ieder een mooi certificaat krijgt en groepsfoto wordt gemaakt (helaas staat Pieter daar niet bij). De eerste mensen worden door Anjolien en Jos naar de boot gebracht om terug naar huis te gaan.

Samenvattend, het weer was super, een prachtig locatie, een leerzaam, vermoeiend weekend. Een bijzondere ervaring die de band met je hond versterkt. De groep mensen was gezellig en de honden gingen allemaal prima met elkaar om. De instructeurs hebben ons de beginselen van het zweetwerk in een weekend bij gebracht zodat thuis verder geoefend kan worden. Dank aan Anjolien en Jos die in hun vrije tijd hard hebben gewerkt om ons dit met veel geduld bij te brengen. Het zijn niet de honden maar de voorjagers die instructie nodig hadden. Bedankt iedereen voor dit fantastische weekend.

Jolanda en Jente

Foto's gemaakt door Henri Groenhof