Stabij blijft populair in Friesland


Veel hondenliefhebbers in Friesland vallen nog altijd voor de charmes van de Friese stabij, zo blijkt uit gegevens van beslist.nl. Het online winkelcentrum deed naar aanleiding van Wereld Dierendag onderzoek naar de populairste hondenrassen in verschillende provincies.

De Friese stabij is nog altijd erg geliefd in Friesland. De jachthond komt oorspronkelijk uit het Friese Woudengebied. In Friesland komt de Stabij gemiddeld vaker voor dan in de rest van Nederland. Ook de Boxer en de Mopshond zijn in Friesland goed vertegenwoordigd.

Kleine hondjes in grote steden
De Labrador is het populairste hondenras in Nederland. Grote honden, zoals de Berner sennenhond en de Duitse herder, zijn vooral te vinden in de provincie. Dit geldt in nog sterkere mate voor jacht- en drijfhonden, die veel ruimte en beweging nodig hebben. Kleinere hondjes, zoals de Chihuahua, de Shih Tzu en de Franse buldog komen vaker voor in grote steden.

In studentensteden, zoals Groningen, Leiden, Utrecht en Maastricht, leven aanzienlijk minder honden dan in niet-studentensteden. In Rotterdam en Den Haag zijn er, ondanks de relatief hoge hondenbelasting in deze steden, bovengemiddeld veel honden.

Luxe en comfort
Op Dierendag hebben baasjes hun huisdieren massaal verwend met lekkere snacks, speeltjes en andere accessoires, zo bleek uit het zoekgedrag van de bezoekers van beslist.nl. Het online winkelcentrum zag ook de belangstelling voor reismanden, fietskarren, hondenbuggy’s en luxeproducten zoals sofa’s, loungesets en kledingstukken flink stijgen op de jaarlijkse dag van het dier.