Verslag Trainingsdag workingtest NVSW 21-09-2014


Rond half negen verzamelden de deelnemers en de trainers zich op de trainingslocatie in Dronten. Onder het genot van een kop koffie of thee stelde iedereen zich voor en deelden de trainers de groepen in. Rond half 10 startten we met trainen. Er werden vooruit-oefeningen uitgevoerd met de afleiding van de andere honden en baasjes die op het pad heen en weer liepen tussen de hond en baas. Vervolgens apport-oefeningen. Sturen naar de aangegeven locatie met de verleiding dat de honden twee paaltjes in het veld zien staan. Zit is zit-oefening. Het was erg leuk te zien hoe enthousiast de honden en baasjes waren. Na iedere oefening was er ruimte om de uitvoering te bespreken en tips te krijgen om de oefeningen op het niveau van de hond te verbeteren (genoeg nieuwe uitdagingen voor komende periode).

Vervolgens werd er een middagpauze gehouden tijd om even lekker wat te eten en drinken en voor de hondjes om even te slapen of te rusten. In de middagpauze wisselden de groepen van trainer.
We startten met apporteren en veel achter elkaar aan om de honden lekker enthousiast te maken voor de dummy’s. En met succes daarna apporteren vanaf verschillende inzetplekken met het apport nog op dezelfde locatie. Bij de volgende oefening werd de hond achtergelaten bij de trainer en mocht het baasje met de fluit al in de mond met de rug naar de hond tot de boompjes lopen en de hond influiten met de rug naar de hond ook dit ging erg leuk (zoals de trainer uitlegde dat op deze manier je er zeker van ben dat hij echt op het fluitsignaal komt en niet op de lichaamstaal van de baas). Daarna gingen we de honden vooruitsturen waarbij we de afstand steeds groter gingen maken. Toen de combinatie van twee oefeningen; eerst markeren, vervolgens vooruitsturen. Als laatste hebben we nog een waterapport gedaan voor de honden die al wel ervaring met zwemmen hadden.

Ook in het middagprogramma veel leuke tips en aanwijzingen om het enthousiasme van de honden te behouden tijdens het trainen. Rond drie uur was er nog een evaluatie en iets te drinken met een lekkere koek.

We hebben het deze dag super goed getroffen met het prachtige weer! Pas toen de dag werd afgesloten begon het te regenen. Anjolien Kooreman en Phillip Modijefsky en andere deelnemers bedankt voor de leuke, leerzame dag!

Foto's:  Henri Groenhof