Presentatie outcrossnesten


Presentatie outcrossnesten en uitreiking stambomen aan eigenaren van lookalike's.

Op 31 oktober was er weer de najaarsfokkersdag. Altijd een drukke en gezellige dag met vele nakomelingen van Stabijs en Wetterhoun, maar deze dag had een speciaal tintje: voor de eerste maal zouden de pups van de eerste twee outcrossnesten publiekelijk in de ring verschijnen.
En dat niet alleen, er zouden ook officiële stambomen worden uitgereikt aan de honden die tijdens de eerste look-alike aankeuring waren goedgekeurd.
Vanaf de middag waren al deze honden aan de beurt. Er was een extra grote ring voor gemaakt zodat iedereen goed kon zien wat er gebeurde. De F1-pups van de labrador x wetterhoun verschenen in de ring onder begeleiding van speaker en FAC-voorzitter Dick Greve. Jonge honden van uiteenlopend type, allen zwart. De keurmeesters bekeken alle honden en gaven een globale beschrijving van de belangrijkste kenmerken zoals vacht, staartdracht, geslachtskenmerken en -type en gangwerk. De honden werden verder gemeten: hoogte en lengte zijn belangrijke maten voor een Wetterhoun. Het tweede nest dat we zagen was dat van de poedel x wetterhoun. Ook hier zwarte honden, met een totaal andere vacht uiteraard; ze hebben allen de baard en snor van de poedel en de doorgroeiende vacht. Deze honden waren dus allemaal getrimd, in een neutraal toilet dat wel zo goed mogelijk het beeld van de honden liet zien. Ook deze honden werden beschreven en gemeten. Tot nog toe zijn de eigenaren blij en tevreden met hun honden en dat waren de keurmeesters ook. Dit was slechts het tweede moment waarop de honden werden teruggezien. Er zal nog een moment komen voor alle gezondheidstesten. Het moment waarop de definitieve keuze wordt gemaakt voor de fokkerij hangt van die uitslagen af en van het uiterlijk van de honden over ca 6-8 maanden.
Van de negen goedkeurde look-alikes waren er op deze fokkersdag zes aanwezig. Zij zijn enkele weken geleden goedgekeurd op uiterlijke kenmerken en via DNA is getest wie hun ouders en grootouders zijn. Zo weten we zeker dat we, wanneer deze dieren in de fokkerij worden ingezet, geen inteeltcombinaties zullen maken. De eigenaren van de zes aanwezige dieren mochten in de grote ring uit handen van Raad van Beheer-directeur Ingeborg de Wolf hun officiële papieren ontvangen. Zij werd hierin bijgestaan door NVSW-voorzitter Chris Hofkamp.
Een mooie afsluiting van een drukke maar zeer geslaagde dag.