Degeneratieve Myelopathie (DM)


De FAC Wetterhounen krijgt af en toe meldingen over problemen die mogelijk veroorzaakt zouden kunnen worden door DM.
De FAC Wetterhounen heeft deze meldingen in beeld en is wil hier uiteraard op de goede manier mee omgaan.
Het is de bedoeling om in de komende maanden hierover met de Universiteit Utrecht en andere wetenschappers in gesprek te gaan en inventarisaties te doen van de situatie bij de Wetterhounen en de ervaringen van diverse DNA-tests bij andere rasverenigingen.
Helaas is er veel verschil van inzicht in de exacte wijze van vererving. Gezien de verschillen van inzicht bij de wetenschappers en, de ervaringen van andere rasverenigingen die bekend zijn met dit probleem heeft de FAC Wetterhounen de Universiteit van Utrecht gevraagd om advies en ondersteuning.

Wat is DM? Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg. Om de zenuwbanen in het ruggenmerg ligt een beschermingslaag, de myelineschede. Bij DM wordt deze aangetast waardoor de zenuwen afsterven. De eerste symptomen zijn over het algemeen zichtbaar tussen de 5 en de 14 jaar. Een van de eerste verschijnselen is over het algemeen spierzwakte en coördinatieverlies. De hond heeft geen pijn, alleen functieverlies.
Omdat de eerste verschijnselen ook door andere oorzaken kunnen ontstaan wordt de diagnose vooral gesteld door eliminatie van andere oorzaken.
Pas bij autopsie kan een 100% zekere diagnose worden gesteld.

Verwacht mag worden dat er in het voorjaar 2016 een FokkersBeraad Wetterhounen zal worden gehouden waar we de resultaten presenteren. Indien nodig zullen er dan tevens voorstellen worden gepresenteerd ten aanzien van ons fokbeleid.