Eerste UK nest Stabijhouns met Ned. stamboom


Bron: Nieuwsbrief  van de Raad van Beheer, nummer 10, augustus 2015 

Om te zorgen dat de Engelse en Amerikaanse Stabij- en Wetterhounpopulaties niet verloren gaan, biedt de Raad van Beheer de mogelijkheid voor nesten die in Engeland of Amerika geboren worden, in Nederland stambomen aan te vragen. Inmiddels zijn voor de eerste Engelse Stabijhouns op 13 augustus jl. stambomen
afgegeven. Een mijlpaal dus!

Nederland heeft negen nationale rassen: Stabijhoun, Wetterhoun, Markiesje, Nederlands Kooikerhondje, Hollandse Herder, Saarlooswolfhond, Drentsche Patrijs, Nederlandse Schapendoes en de Hollandse Smoushond.
Enkele van deze rassen worden helaas (nog) niet erkend in het buitenland. De Stabijhoun en de Wetterhoun worden bijvoorbeeld niet erkend in Engeland en Amerika. Voor deze honden worden in Engeland en Amerika dus geen stambomen afgegeven.
Dit is niet alleen heel jammer, ook gaan zo de populaties aldaar verloren. In deze tijd waarin de RVB streeft naar grotere populaties en daarmee een grotere genenpool (om gezondheidsproblemen te verminderen), is dit betreurenswaardig.
Daarom hebben we in april overlegd met de Nederlandse Herdershonden Club en de Nederlandse Vereniging voor Stabijen Wetterhounen (NVSW) over de vraag hoe ervoor kon worden gezorgd dat de Engelse en Amerikaanse Stabij­ en Wetterhounpopulaties niet verloren zouden gaan. Besloten werd tot het bieden van de mogelijkheid om voor deze buitenlandse nesten stambomen af te geven.
Ook oudere nesten van vóór deze afspraak kunnen alsnog in ons stamboek ingeschreven worden. Dit is uniek in de geschiedenis van de Raad van Beheer!
Op het ogenblik is er voor de Stabijhoun nog een nest in behandeling, in Amerika.
Het nest uit Engeland hebben wij inmiddels afgerond en op 13 augustus stambomen afgegeven.
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Diana Striegel van de NVSW, e-mail: international@nvsw.nl.