Aanpassing regelement


RAADAR editie september 2015 van de Raad van beheer.

Aanpassing Regelement voor fokkers BWT ( Basisregelement welzijn & gezondheid ) 10 maanden wordt 12 maanden.

Tijdens de Algemene Vergadering van 20 juni jl. is besloten om het KR gelijk te trekken met het Besluit houders van dieren wat betreft de periode waarin een teef niet mag worden gedekt. Dit betekent dat een teef niet mag worden gedekt binnen 12 maanden na de dag van een dekking voor een vorig nest van die teef. Ook wordt niet meer vanaf de dekking gerekend, maar vanaf de geboorte.
Deze aanpassing van het Basisreglement Welzijn & Gezondheid (BWG) treedt op 1 januari 2016 in werking. Sinds 1 juli 2014 geldt het nieuwe Besluit houders van dieren. Dit is de opvolger van het Honden- en kattenbesluit (HKB). Zowel in de oude als in de nieuwe regels staat dat een teef niet mag worden gedekt binnen 12 maanden na de dag van een dekking voor een vorig nest van die teef. In ons eigen KR (hoofdstuk VIII, Basisreglement Welzijn en Gezondheid) wordt echter een termijn van 10 maanden gehanteerd. Dit zorgt voor verwarring en onrust onder de fokkers. Met deze aanpassing hopen we de ontstane verwarring weg te nemen. Tegelijk met deze aanpassing van het BWG zal de 24-maandenregel komen te vervallen.

De tekst van het nieuwe artikel VIII.1 lid 5 KR zal gaan luiden: “Tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van dezelfde teef dient een termijn van minstens 12 maanden te zitten.”

Op de eerstvolgende algemene ledenvergadering zullen ook onze VFR’s hierop aangepast worden.