Verslag aankeuring Wetter look-alikes Suameer


23 stuks verschenen er op zaterdag 12 september, in It Griene Nest in Suameer.
De oproep was duidelijk genoeg geweest en met name in Friesland uitgebreid verspreid, en ook via Facebook en andere Internet-kanalen was er flink wat publiciteit gegeven aan deze dag: de aankeuring van de look-alike Wetterhounen.

Drie keurmeesters bogen zich over de aangeboden honden. Bij voldoende gelijkenis gingen de honden door naar het volgende onderdeel van het traject: de inventarisatie en het controleren van de afstamming van de stamboomloze dieren. Bij een deel waren dat ook stamboomloze ouders, bij een ander deel was één van de ouders of zelfs allebei voorzien van een officieel afstammingsbewijs.
In die gevallen was het allemaal wat makkelijker, want enige bekendheid van de ouders is noodzakelijk, zodat duidelijk is wat er het ras zal worden binnengehaald. Niet alleen omdat dat voor de gezondheid van belang is maar ook omdat men te nauwe verwantschap uit wil sluiten. En als je de ouders kent weet je in elk geval dat je geen broer aan een (half)zus zult paren.
Die afstamming dus, daarvoor was stap drie van het proces: er werden wangslijmswabs genomen en die zullen worden opgestuurd om een DNA-profiel in beeld te brengen. Een volgende stap, die na deze dag zal plaatsvinden, is het nemen van wangslijmswabs van de ouderdieren. Daarvoor zullen er dus nog hier en daar wat kilometers moeten worden afgelegd, iets waar de vrijwilligers van de NVSW op korte termijn de afspraken zullen gaan maken.
De aankeuringsdag zelf was een mooie eerste stap in dit belangrijke proces van het winnen van extra genetisch materiaal.

Van de 23 aangemelde dieren waren er enkele die al papieren hadden; zij kwamen om de dieren voor de fokkerij te laten goedkeuren. Van de 20 look-alikes werden er uiteindelijk 10 goedgekeurd om door te gaan met het vervolgproces. Een prachtig resultaat van een geslaagde dag.

Maandag 14 september stond er in de Leeuwarder Courant een artikel over de aankeuring.

De foto's hier onder zijn gemaakt door Chris Hofkamp en René Rigterink