Hond van het Jaar show


De Hond van het Jaar Show is een evenement dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse kynologie.
Aan het begin van het nieuwe jaar is ‘De Flint’ in Amersfoort het toneel (letterlijk) van en voor de crème de la crème van rashonden uit Nederland. Deze honden tonen zich die dag aan de keurmeesters en aan het publiek.

Deelname op uitnodiging
De Hond van het Jaar Show is geen tentoonstelling waarvoor je je kunt inschrijven.
Kwalificeert je hond zich op tentoonstellingen door het kalenderjaar heen, dan word je uitgenodigd om je hond aan te melden voor de Hond van het Jaar Show. Je hond kan zich op verschillende manieren kwalificeren. We zetten ze hier voor je op een rij.

Beste Hond van het Jaar
• Je hond heeft zich in het afgelopen jaar op een in Nederland gehouden CAC- of CAC/CACIB-tentoonstelling voor alle rassen of een bepaalde rasgroep als eerste, tweede of derde in zijn rasgroep geplaatst.
• Je hond is in het afgelopen jaar Clubwinnaar geworden op de Kampioenschap Clubmatch van zijn ras.
• In het jaar dat er een CAC voor de Nederlandse rassen wordt georganiseerd, kwalificeren alle BOB's (Best of Breed, beste van het ras) zich voor de Hond van het Jaar Show.
• Je hond moet in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) zijn ingeschreven en de eigenaar van de hond moet een Nederlands ingezetene zijn.

Beste Veteraan van het Jaar
• Je hond is in het afgelopen jaar op een CAC- of CAC/CACIB-tentoonstelling voor alle rassen of een specifieke rasgroep beste veteraan van de dag geworden.
• Je hond moet in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) zijn ingeschreven en de eigenaar van de hond moet een Nederlands ingezetene zijn.

Beste hond van de Nederlandse Rassen van het Jaar
• Behoort je hond één de Nederlandse rassen, heeft hij zich gekwalificeerd en heb je hem ingeschreven voor de verkiezing ‘Beste Hond van het Jaar’ of ‘Beste Veteraan van het Jaar’, dan is hij automatisch gekwalificeerd en ingeschreven voor ‘Beste Hond van de Nederlandse Rassen’.
• Je hond moet in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) zijn ingeschreven en de eigenaar van de hond moet een Nederlands ingezetene zijn.

Fryske Hounen bij Hond van het jaar show
Zo waren er dit jaar 2 Wetters en 2 Stabij`s ingeschreven.
De Wetterhounen waren Jannes NHSB 2943539, hij was op de Nederlandse Rassen Show de BOB geworden
en Caatje Cantate v.d. Eenhoornleijn, ze was de Clubwinnaar op de Kampioenschap Clubmatch.
De Staby`s waren Jelle NHSB 2701172, hij was de Clubwinnaar op de Kampioenschap Clubmatch
en Koen Jelle fan è âlde leane de zoon van Jelle was de BOB op de Nederlandse Rassen Show.

Koen Jelle fan è âlde leane
De show wordt per rasgroep gekeurd en er worden er uiteindelijk 6 geselecteerd voor plaatsing.
Koen Jelle fan è âlde leane werd in zijn rasgroep geselecteerd bij de beste 6, er worden er helaas maar 2 geplaatst en de andere vier mogen zich allemaal 3de noemen. Ik was uiteraard heel erg trots op mijn gedeelde 3de plaats. Aan het eind van de dag mochten alle vier nog strijden in de groep van de Nederlandse Rassen. Ook daar werd Koen Jelle fan è âlde leane nog weer geselecteerd, wauw helemaal te gek. Ook daar 6 voor de selectie en maar 2 plaatsen. Maar och wat kun je ook trots zijn op twee keer een gedeelde 3de plaats.

Volgend jaar weer
Het was dus echt een fantastische dag, zo trots. Overigens had ik vorig jaar met Harryette Aagje van è âlde leane ook deze resultaten behaald. Nu hopen dat we misschien volgend jaar er weer mogen zijn. Ik ga in elk geval kijken want het is echt geweldig zo`n dag.

Marianne van Dam
Stabijkennel fan è âlde leane