F1-tjes geïnventariseerd


In november werd het eerste F1-nest, Labrador x Wetterhoun, alweer een jaar. Dat betekende dat de pups voor een aantal medische testen oud genoeg was.
Daarom was het hele nest eind november uitgenodigd bij de dierenartspraktijk van Annemarie Lub in Enkhuizen. Ze zouden daar allemaal worden geïnventariseerd, en verder zouden ze een complete medische check-up krijgen.
Walter Strikkers van de kliniek in Sleeuwijk stelde ook zijn tijd belangeloos beschikbaar, en Annemarie niet alleen haar tijd maar ook haar praktijkruimte en apparatuur.
Er moesten elf pups gecontroleerd worden op algemene zaken en daarna zouden ze geröntgend worden op heupen, ellebogen en rug.
We hadden het tempo er al snel goed in en er werd prima samengewerkt: druppelen voor de ogen, lichte sedatie voor de foto’s vanwege de ellebogen en oogcontrole en algemene check-up tussen die twee zaken in.
We zagen enorm veel variatie in uiterlijk, hoewel het natuurlijk wel varieerde tussen Labrador-achtige honden en Wetter-achtige honden. De karakters waren bij allemaal eigenlijk prima. Over het algemeen zelfverzekerde honden die wel heel aardig wisten wat ze wel en vooral ook niet wilden.
Heupen, ellebogen en rug waren bij alle elf goed. Het was fijn die conclusies te horen, voor ons maar natuurlijk vooral voor de bazen.
Na de medische controle viel één van de reuen helaas uit; hij bleek entropion te hebben. Gelukkig hebben we nog voldoende dieren over.
Een ruime maand later was het de beurt aan de Poedelwetters.
Deze keer gingen we naar de kliniek van Walter Strikkers in Sleeuwijk, waar hij zijn vrije dag belangeloos gaf voor de controle van de negen pups.
Ook hier weer druppelen, algehele check-up, lichte sedatie en daarna röntgenen. Inmiddels hadden we al een soepele samenwerking bereikt en binnen drie uur waren alle negen pups gecontroleerd. De controle was deze keer op heupen en ellebogen en vanwege het ras van de vader ook de knietjes. Ook bij dit nest waren alle honden in prima conditie en werden heupen, ellebogen en knietjes als uitstekend beoordeeld. Ditmaal vielen er helaas twee honden af vanwege enkele haartjes distichiasis, een reu en een teef. Maar we zijn in de gelukkig omstandigheid dat we er nog zeven over hebben.
In mei zullen we in samenwerking met de diverse commissieleden en keurmeesters de definitieve selectie gaan maken en zullen we weten welke honden er geschikt zullen worden bevonden voor de fokkerij. Spannend, op naar mei!                

Meer informatie over de outcross bij de Wetterhoun klik hier