Verslag workshop "Verloren Zoek" van 9-5-2015.


Volgens planning was bijna iedereen van de 10 deelnemers op tijd op de locatie en kon er op tijd worden gestart. De organisatie had voor koffie, thee en frisdrank gezorgd, zodat er kennis kon worden gemaakt en de verre rijders even konden bijkomen.
Het weer was aan de kille en tochtige kant, doch de regenkleding kon gelukkig in de tas/auto blijven.
Deze trainingslocatie bij Dronten bleek voor de meeste deelnemers binnen min of meer redelijke rijafstand te liggen. Nederland blijkt dan toch nog groot. Onze Duitse vrienden moesten er wel heel wat meer uurtjes rijden voor over hebben! Tot mijn verbazing waren zij jaloers op ons mooie trainingsterrein. Ik dacht dat Duitsland zo groot is dat daar meer mogelijkheden voor training zou moeten zijn dan in ons ‘overbevolkte’ landje. Maar de hondensport is in Duitsland wat dat betreft door overregulering kennelijk slechter af.
Het enige wat op de locatie ontbrak was een toilet. Het zou goed zijn als in de uitnodiging brief voortaan komt te staan waar het dichts bij zijnde toilet mogelijkheid is. Voor deze locatie zou dit waarschijnlijk kunnen zijn het café-restaurant langs de Hanzeweg richting Kampen op een paar kilometer afstand.

De groep werd in tweeën gesplitst en onder de goede leiding van Philip Modijefsky en Anjolien Kooreman werden de oefeningen besproken en individueel afgewerkt. Dit jaar zijn de workshops naar thema georganiseerd. De deelnemers vonden dit een goede aanpak!
Het thema voor de dag was ‘verloren zoeken’. Het bleek dat de meeste honden niet systematisch zochten door te revieren door het bedoelde terrein. De honden die veel geoefend hadden voor de KNJV-proeven renden een stuk recht het terrein in en begonnen daar te zoeken. Slechts een enkele hond begon meteen vanaf zijn voorjager te zoeken door slagen naar links en rechts te maken (revieren).
De oefeningen van deze workshop waren er opgericht om te laten zien hoe je dit revieren aan je hond kan aanleren.
Elke oefening werd individueel besproken met de betrokkene en adviezen werden gegeven hoe zelf thuis verder te trainen.
In mijn observatie heeft Sonja Bijl met haar bruin-witte stabij het het beste gedaan. De hond deed het geweldig goed en was een genoegen om naar te kijken!

Grote dank gaat uit naar Anjolien en Philip voor de organisatie, de deskundige adviezen en prettige sfeer.

Bob Baljé