Verslag workingtest NVSW 12 april‏


De weersvooruitzichten waren afgelopen vrijdag nog allerminst positief. Na een prachtige vrijdag met veel zon en temperaturen van boven de 20 graden, zou het dit weekend een triest en nat weekend worden met slechts 15 graden in het vooruitzicht. Maar gelukkig werden we wakker met een blauwe hemel en de zon heeft zich vandaag volop laten zien.

Om even over half 10 rijden we het terrein op van de Groene Heuvels in Ewijk. Een prachtig recreatieterrein met veel gras en veel water. Het is al druk en ik ben zeker niet de eerste. Ik ben nog niet uitgestapt of ik word al hartelijk begroet door Barbara, één van de Duitse deelnemers. Het is gelijk gezellig en ik zie al een paar bekende gezichten van vorige workshops. Henri de NVSW-fotograaf kwam gelijk met ons aan en wordt ook warm onthaald.

Na een kort koffiemomentje is Rosita ook aangekomen en kunnen we, vroeger dan gepland beginnen. Philip deelt de groep in tweeën en mijn groepje, bestaande uit Kai, Sonja, Nelly, Rosita en ondergetekende, beginnen de dag bij Philip. Ik meld Philip dat ik twee weken daarvoor de beginners cursus markeren heb gevolgd o.l.v. Anjolien Kooreman. Ik was niet overtuigd van ons niveau want Beau presteerde naar mijn mening onder de maat. In overleg met Anjolien hebben we besloten dat we de cursus markeren voor gevorderde toch te volgen. Ik meld het Philip en geef aan dat wij geen blok aan zijn been moeten zijn. Als het niveau te hoog blijkt te zijn dan trekken we ons terug en houden we het verder op kijken.

Als eerste moeten we onze werpkunsten tonen en wordt er toegelicht waarom je het beste onderhands en omhoog kan gooien. De eerste proef die Philip uitzet is een simpele apporteer met gebruik van een marker. Nadat ik Beau uitstuur om de gevallen dummy op te halen, rent mijn hond de helling af om daar de dummy in zijn bek te nemen. Ik ben te laat met influiten dus Beau loopt wat verdwaasd rond en spuugt de dummy weer uit. Philip redt de proef door Beau een tennisbal aan te bieden die braaf door Beau bij me wordt gebracht. De tweede proef gaat pas echt fout. Beau rent zoals opgedragen naar het markeerpunt en neemt de dummy in haar bek. Maar in plaats van terug te keren naar de baas, neemt ze een spurt naar het water en besluit een bad te nemen. Tenenkrommend sta ik boven aan de helling de longen uit mijn lijf te blazen op een fluitje….tevergeefs. Gelukkig gaat het daarna goed. Zelfs de laatste proef die Philip uit heeft gezet waarbij het markeerpunt niet meer zichtbaar is vanaf de inzetplaats gaat bij Beau uitstekend. Tuurlijk kan het beter maar ik ben erg tevreden.

De tweede helft van de ochtend staat voor onze groep onder leiding van Marjan. Zij heeft een aantal proeven uitgezet waarbij we met voerbakjes de honden moeten uitsturen en laten komen. Beau doet het naar mijn mening goed en ik ben wederom tevreden. Tot de laatste proef waarbij twee dummy’s achter elkaar worden geworpen en Beau de twee dummy’s om de beurt moet ophalen. Beau heeft duidelijk een andere mening en besluit niet eens in de richting van de dummy’s te lopen. Aan het loopje weet ik dat mijn hond klaar is voor de ochtend. Het kwartje is op. Marjan besluit de sessie verder af te blazen en we nemen extra tijd om te lunchen. Ik doe Beau in haar bench zodat ze een beetje kan bijtanken en sluit me aan in de groep voor een boterhammetje.

Het middagprogramma staat weer onder leiding van Philip. We doen enkele proeven met meerdere targets en Kai laat met zijn hond een prachtig staaltje dirigeren zien. De hond moet naar de eerste dummy bij de merker, maar besluit eigenhandig naar de tweede te rennen. Kai brengt op afstand zijn hond tot een halt en dirigeert keurig zijn hond naar de juiste dummie. Wauw. Dat zou ik ook willen kunnen met mijn hond. De middag vliegt voorbij en Beau doet erg haar best. Ik ben trots op haar!

We hebben een hele leerzame dag achter de rug onder leiding van Philip Modijefski en Marianne van Dijk. Met een enigszins rood voorhoofd van het heerlijke zonnetje kijk ik terug op een prachtige dag.

Bart Altena


foto's: Henri Groenhof