Kerstzweet 2016


Kerstzweet 2016

Zondag 18 december vond de onderlinge kerstzweetproef van de NVSW plaats. Onderling: dat wil zeggen sporen uitgezet volgens de officiële Orweja regels maar met een vrijer karakter en de keurmeesters mochten iets milder zijn in hun beoordeling.
De 300 meter sporen waren gelegd met 2 wondbedden, 2 haken, op ieder recht stuk één verwijspunt, spoor 12-24 uur oud, zweet: 50 ml op 100 meter.
Er waren 9 F sporen (500 meter) uitgezet met ieder 1 wondbed, 2 haken (waarvan één blinde haak), 3 verwijspunten, 20-24 uur oud, zweet: 25 ml op 100 meter. Tijd: maximaal 1 uur. Eén voorjager had afgemeld omdat haar hond de avond voor de proef helaas was aangereden en een poot had gebroken.
Om 8 uur ’s morgens verzamelden de deelnemers zich bij de watermolen in Haaksbergen en werd door middel van het lot bepaald wie welk spoor kreeg. Het weer was goed, droog en niet te koud.
De drie deelnemers aan het 300 meterspoor waren drie stabij’s, waarvan twee zeer jonge honden met beginnende voorjagers wat betreft zweetwerk. De oudste stabij was de 10 maanden oude Happy (met Simone) en had voor het eerst kennis gemaakt met zweetwerk in het weekend voor beginners. Gosse, Brend en hun bazen vonden het dan ook nog erg moeilijk, al lieten ze wel zien dat ze plezier in het werk hadden. Met wat steun en hulp kwam ieder toch bij het stuk uit en was een beloning wel verdiend. Happy liep heel goed op het spoor en werd daarmee ook de beste stabij van de gehele wedstrijd.
De 9 combinaties die voor het F spoor opgingen hadden het eveneens moeilijk. De sporen zelf waren niet bijzonder lastig, maar er was ’s nachts heel wat wild gepasseerd waardoor er veel verleidingssporen waren en menige combinatie het spoor letterlijk bijster raakte.
Het resultaat was er dan ook naar: 4 stabij’s en één wetter konden niet tot het stuk (reeënvel) komen. Drie Wetters en één stabij werkten het spoor binnen de gestelde tijd uit, maar niet zonder afroep. De stabij, Lobke van Klaas Zonnebeld, was echter niet ingeschreven en liep buiten mededinging het spoor dat was overgebleven. Jannes had de pech dat er voor zijn neus een haas uit zijn leger opsprong.
Na afloop kon iedereen even bijkomen in de schuur van Elly van der Helm en onder genot van koffie, thee, hapjes en voortreffelijke soep wachten op de uitslag en evaluatie van de keurmeesters.
De uitslag was als volgt:
1.    Wiep fan ‘e Wetterkrite (wetterhoun) van Anita Hoogendoorn - tevens wisseltrofee voor beste Wetter;
2.    Dinthe (wetterhoun) van Mirjam Lumkeman;
3.    Jannes (wetterhoun) van Elly van der Helm.
De wisseltrofee voor de beste stabij was voor Happy van Simone Wijnhoven die het 300 meter spoor had gelopen.
De keurmeesters waren tevreden over kwaliteit van de sporen en de spoorwil en spoorvastheid die de honden lieten zien.
Dank aan de organisatie voor deze goed georganiseerde dag en het vele werk dat stilzwijgend achter de schermen verricht is en dank aan de keurmeesters die ieder team waardevolle tips en adviezen gaven om verder te trainen.