Reactie op artikel in de Telegraaf van 20 mei jl.


Aan alle bestuursleden, Fokadviescommissieleden, fokkers en andere liefhebbers van de Wetterhoun.

Dinsdag 20 mei jl. heeft de Telegraaf een artikel gepubliceerd over de verplichte DNA afname bij rashonden m.i.v. 1 juni a.s. Vooral het idee dat dit DNA-certificaat een garantie zou zijn voor een gezonde hond werd fel aangevallen.

Vervelend was, dat er een foto van een Wetterhoun geplaatst was, waarbij stond dat volgens organisaties tegen dierenleed, de Wetterhoun soms op verkeerde manier gefokt wordt.

Lastig is dat het artikel op een aantal punten best gelijk heeft. Dat maakt het heel moeilijk om er tegen in het verweer te komen. Bovendien gaat dat weer extra publiciteit genereren, en dat kan als een boemerang op ons terugslaan, omdat we volstrekt niet weten hoe journalisten hiermee om zullen gaan.

Het noemen van de Wetterhoun (en de Saarloos Wolfshond) is waarschijnlijk ontstaan doordat de RvB twee zaken tegelijk in de publiciteit heeft gebracht: het DNA-certificaat met de mogelijkheid om daar in de toekomst gezondheidsonderzoeken mee te doen en de twee outcrossprogramma’s. Journalisten, niet gehinderd door enige kennis, hebben die twee waarschijnlijk gekoppeld en zijn zo tot de conclusie gekomen dat het fokbeleid van de Wetterhoun niet deugt.

Het bestuur en de FAC hebben besloten niet op dit artikel te reageren, om zo min mogelijk kans op negatieve publiciteit te krijgen. Wel zullen we, bijv. als ons eerste outcross-nest is geboren, een positieve publiciteitscampagne starten rondom de Wetterhoun.

Natuurlijk begrijpen we dat het artikel veel emoties los maakt bij de Wetterhoun liefhebbers en vooral bij onze fokkers, die zo hun best doen om goede, gezonde honden te fokken. Het is jammer dat er zo ongenuanceerd en onwetend over het fokken van rashonden wordt geschreven, maar dat is helaas de situatie op dit ogenblik. We hopen dat jullie begrijpen waarom we nu niet reageren.

Met vriendelijke groeten,
Bestuur NVSW en Fokadviescommissie Wetterhoun.