Verslag Workingtest trainingsdag gevorderden


Op zondag 27 april heb ik met Allard meegedaan aan de Workingtest trainingsdag voor gevorderden. Het was een natte maar als vanouds zeer leerzame en ontspannen dag waarin iedere deelnemer trainingstips kreeg n.a.v. het werk dat iedere hond liet zien aan de ervaren instructeurs. Er waren 11 deelnemers, inclusief mijn persoon, met deze keer - helaas - alleen Stabijhounen.

We begonnen de ochtend na een kop koffie met een heel leuk kennismakingsspel, namelijk in een kring een voetbal over gooien naar een persoon en de naam noemen van die persoon. De honden zaten aangelijnd naast ons met onze voeten op de riem. Na een aantal rondes met de bal was het zig zaggen tussen de honden door zodat de instructeurs een indeling konden maken van de te vormen groepjes. Ik zat in een groepje van 4 en wij begonnen met een voor mij nieuwe oefening: lichaamstaal. We stonden ongeveer 50 meter uit elkaar, 2 aan 2, kregen een papier met commando's die het duo tegenover ons moest raden door middel van een gebaar wat een commando uitbeeldde (bijvoorbeeld down of vooruit).

Daarna was het fluitcommando's raden maar dat was voor mij helemaal nieuw omdat ik alleen de zitfluit en de kom-hierfluit beheers, dus dat werd iets anders uitgelegd omdat meerderen niet alle fluitsignalen kenden. Toen we daar klaar mee waren gingen we het volgende onderdeel doen: een markeerapport.
Allard kan goed markeren maar waar ik telkens tegenaan loop is de afstand. Als die te groot is dan gaat Allard tot ongeveer 20 meter bij me vandaan en blijft dan staan. Dit gebeurt ook als de werper te dicht bij het te markeren apport staat. De oplossing is hem in laten springen. Mijn fout was dat ik misschien teveel druk op hem uitoefende door hem vast te houden bij zijn halsband. Uiteindelijk kwamen wel de 2 gemarkeerde apporten binnen.

Op naar de volgende proef: op linie lopen, ook wel walk-up genoemd. Altijd heel spannend en vandaag ook moeilijk met een voerbakje dat de honden moesten negeren. Tijdens het lopen maakte Anjolien ook nog herrie maar daar was ons groepje niet van onder de indruk. Uiteindelijk mochten de honden wel het voertje hebben wdat in het bakje zat. Vervolgens was het alweer tijd voor de lunch en een kleine rustpauze voor de honden.

Na de lunch begonnen we aan een meervoudige apporteerproef. Ik was met Allard als laatste aan de beurt en stond bij een gebouwtje te wachten omdat de honden niet mochten afkijken. Het was een kantine van de waterskivereniging die eerst de ramen nog had gesloten met een rolluik... Op zeker moment ging het rolluik open en dat was schrikken. Maar gelukkig was Allard weer hersteld tegen de tijd dat ik aan de beurt was en konden we aan de proef beginnen. Ik mocht samen met Allard een dummy van de kant laten rollen zodanig dat hij niet in het water terecht kwam. Toen ik terug was gelopen werd er een dummy in de rietkraag gegooid en er lag iets verderop ook nog een dummy in het water die niet was opgehaald door de voorganger. Er kwamen 2 dummy's terug, de derde iets verderop was blijkbaar toch te spannend.

De voorlaatste proef was een steadiness-proef. Omdat Allard dat nog niet is en ik dat aangaf werd die iets makkelijker gemaakt. Allard zat naast me en Philip gooide een dummy die ik zelf moest ophalen en Allard moest blijven zitten. Op mijn terugweg werd er verderop met een eendenfluit nog een dummy opgeworpen die hij mocht ophalen. Daarbij sprong hij wel in maar de dummy kwam snel binnen.

De laatste proef voor vandaag was een verloren zoek van maar liefst 3 dummy's. Marianne bracht ze weg en Allard zat vol interesse te kijken. De eerste dummy kwam Allard vlot terugbrengen en de laatste 2 duurden iets langer waarbij Marianne hem wat heeft geholpen.

JWC, nogmaals bedankt voor het organiseren van deze heerlijke dag! Het is een aanrader voor iedereen die zijn hond beter wil leren lezen en een band wil opbouwen / versterken. 
Hopelijk komen er nog veel meer van dit soort dagen.

Groetjes,
Jeanet met Allard Bjorn van de Eenhoornleijn