Onderzoek naar Epilepsie


De Universiteit Utrecht verzoekt uw medewerking voor een onderzoek naar epilepsie.
In samenwerking met Dr. Paul Mandigers, wordt via de Universiteit Utrecht gewerkt aan een onderzoek naar epilepsie bij Nederlandse hondenrassen, waaronder de Stabijhoun en de Wetterhoun.
Initiatiefnemer is Dr. Mandigers, mede-betrokkenen bij het onderzoek zijn Anne van Rooijen en Tippy Rolink.


Het doel van het onderzoek is het in kaart brengen van het fenotype (hoe het eruit ziet) en incidentie van primaire epilepsie bij de verschillende Nederlandse hondenrassen. Dit om in een later stadium genetisch onderzoek te kunnen doen. Het onderzoeksteam zou graag meer informatie verkrijgen over hoeveel meldingen er zijn geweest van epilepsie en om welk soort epilepsie het ging. Ook afgezet tegen de populatie in de tijd. Hoe breder de periode, hoe beter. De bedoeling is een analyse te maken van het voorkomen van epilepsie binnen de populatie, waarbij onder meer gekeken wordt naar (de hieronder genoemde termen worden in de enquête toegelicht): 

 

  • Type van de aanvallen (tonisch-clonisch, focaal, etc.) 
  • Leeftijd eerste aanval 
  • Komen clusters voor en zo ja, hoe vaak? 
  • Komt een status epilepticus voor en zo ja, hoe vaak?
  • Uitkomst/prognose 
  • Risicofactoren

Het zou ontzettend gewaardeerd worden als eigenaren van honden die de diagnose epilepsie gehad hebben, deze informatie met het onderzoeksteam willen delen, zodat deze data in kaart gebracht kunnen worden.
Dit kan op de volgende manieren: 

  • Middels een enquête. Eigenaren die een hond hebben of hebben gehad met de diagnose epilepsie wordt vriendelijk verzocht deze in te vullen. Klik hier voor meer info.
  • Middels dierenartsdossiers van de betreffende honden met epilepsie. Hiervoor is uiteraard de toestemming van de eigenaren van de honden nodig. Als deze door de betreffende dierenartsen worden opgestuurd zullen de onderzoekers zelf de relevante informatie eruit halen. Ze kunnen opgestuurd worden aan:  a.vanrooijen@students.uu.nl

Uiteraard wordt alle informatie als vertrouwelijk behandeld en alleen gebruikt voor onderzoeksdoeleinden.  De onderzoeksresultaten zullen worden gepubliceerd worden als een artikel bij Frontiers in Veterinary Science. Uiteraard zullen de onderzoeksresultaten ook gedeeld worden met de NVSW.